Бидайдың өнімділігін арттыратын бактерия табылды
Бидайдың өнімділігін арттыратын бактерия табылды
3 ай бұрын 859 Материалды көшіріп басқан жағдайда islam.kz порталына сілтеме берілуі міндетті

Мәскеу мемлекеттік университетінің ғалымдары бидайдың өсуін ынталандыратын бактерияның геномын толығымен ашты. Бұл жайында islam.kz порталы ecopravda.ru ақпарат көзіне сілтеме жасай отырып мәлім етеді. Мәскеу мемлекеттік университетінің химия-биологиялық факультеттерінің білікті мамандары Microbacterium тектес бактерияның толық геномдық тізбегін анықтады. Бастапқыда орхидея тамырынан оқшауланған бұл штамм бидай тұқымының дамуын ынталандыруда жоғары тиімділік танытқан. Геномды ашу үшін нанопоралық секвенирлеудің (Nanopore секвенциясы – үшінші буынға жататын ДНҚ немесе РНҚ-ны секвенирлеу әдістерінің тиімділігі жоғары тобы – Уикипедия электронды энциклопедиядан) жетілдірілген әдістері мен Illumina платформасының технологиялары пайдаланылды. Бл жаңалық бактерияны химиялық тыңайтқыштарға балама бола алатын, экологиялық таза фитостимулятор ретінде пайдалануға мүмкіндік береді. Ол топырақтың құрылымын жақсартады және оның микробиомасын қалыпқа келтіреді. Микробактериялардың пангеномикалық талдауы кезінде көмірсулар мен бейорганикалық иондар алмасуына жауап беретін көптеген бірегей гендер анықталды; олардың қызметі әр түрлі болып келеді және ауыл шаруашылығы мен экологиядағы әлеуеті жоғары.

Ұқсас материалдар:

"Биологтар құрғақшылықтан егін шығынын азайтудың жолын тапты" (https://islam.kz/kk/news/gylym/biologtar-qurgaqshylyqtan-egin-shygynyn-azaitudyn-jolyn-tapty-20564/#gsc.tab=0);

"Бидайдың жаңа сорты рекордтық деңгейде өнім берді" (https://www.islam.kz/kk/news/arturli/bidaidyn-jana-sorty-rekordtyq-dengeide-onim-berdi-20571/#gsc.tab=0);

«Татар ғалымдары бидайды құрғақшылыққа төзімді ететін амалды тапты»  (https://islam.kz/kk/news/gylym/tatar-galymdary-bidaidy-qurgaqshylyqqa-tozimdi-etetin-amaldy-tapty-20125/#gsc.tab=0);

«Аптап ыстыққа төзімді бидай шығарылды» (https://islam.kz/kk/news/madeniet/aptap-ystyqqa-tozimdi-bidai-shygaryldy-13540/#gsc.tab=0);

«Бидайдан гөрі жаһандық жылынуға төтеп беретін астықты өсімдік» (https://islam.kz/kk/news/gylym/bidaidan-gori-jahandyq-jylynuga-totep-beretin-astyqty-osimdik-14713/#gsc.tab=0);

«Құрғақшылық жайлағанда астық түсімін арттыратын тиімді тәсіл табылды» (https://islam.kz/kk/news/gylym/qurgaqshylyq-jailaganda-astyq-tusimin-arttyratyn-tiimdi-tasil-tabyldy-18047/#gsc.tab=0);

«Құрғақшылыққа төзімді ету үшін өсімдіктердің метаболизмін өзгертпек» (https://islam.kz/kk/news/gylym/qurgaqshylyqqa-tozimdi-etu-ushin-osimdikterdin-metabolizmin-ozgertpek-14307/#gsc.tab=0);

«Өсімдіктің құрғақшылыққа қалай қарсылық көрсететіні (тетігі) анықталды – астық түсімін арттыратын жаңалық» (https://islam.kz/kk/news/gylym/osimdiktin-qurgaqshylyqqa-qalai-qarsylyq-korsetetini-tetigi-anyqtaldy-astyq-tusimin-arttyratyn-janalyq-16453/#gsc.tab=0);

«Бидайдан гөрі жаһандық жылынуға төтеп беретін астықты өсімдік» (https://islam.kz/kk/news/gylym/bidaidan-gori-jahandyq-jylynuga-totep-beretin-astyqty-osimdik-14713/#gsc.tab=0);

«Өсімдіктің суды үнемдеуіне мүмкіндік беретін тың тәсіл табылды» (https://islam.kz/kk/news/gylym/osimdiktin-sudy-unemdeuine-mumkindik-beretin-tyn-tasil-tabyldy-15051/#gsc.tab=0);

«Өсімдіктірдің аптап ыстыққа төтеп беруіне көмектесетін бактерия табылды» (https://islam.kz/kk/news/gylym/osimdiktirdin-aptap-ystyqqa-totep-beruine-komektesetin-bakteriya-tabyldy-15017/#gsc.tab=0);

«Астық немесе жеміс түсімін арттыратын биометан жасалды» (https://islam.kz/kk/news/gylym/astyq-nemese-jemis-tusimin-arttyratyn-biometan-jasaldy-16402/#gsc.tab=0);

«Құрғақшылыққа төзімді ГМО бидайды өсіруге тұңғыш рет рұқсат етілді» (https://islam.kz/kk/news/alem/qurgaqshylyqqa-tozimdi-gmo-bidaidy-osiruge-tungysh-ret-ruqsat-etildi-14238/#gsc.tab=0);

"ГМО өсімдік климат дағдарысынан құтқарады" (https://islam.kz/kk/news/arturli/gmo-osimdik-klimat-dagdarysynan-qutqarady-16401/#gsc.tab=0);

«Ауруға бой алдырмайтын, құрғақшылыққа төзімді әрі өнімділігі жоғары сәбіз сорты алынды»(https://islam.kz/kk/news/gylym/auruga-boi-aldyrmaityn-qurgaqshylyqqa-tozimdi-ari-onimdiligi-jogary-sabiz-sorty-alyndy-19787/#gsc.tab=0);

«Cелекционерлер құрғақшылыққа төзімді қауынның екі түрін шығарды» (https://islam.kz/kk/news/arturli/celektsionerler-qurgaqshylyqqa-tozimdi-qauynnyn-eki-turin-shygardy-19767/#gsc.tab=0);

«Климат өзгерісінен аграрлық өсімдіктердің түсімділігі 21%-ға кемиді» (https://islam.kz/kk/news/alem/klimat-ozgerisinen-agrarlyq-osimdikterdin-tusimdiligi-21-ga-kemidi-15050/#gsc.tab=0);

«Климат өзгерісі мен азық-түлікке сұраныс биологиялық түрлердің тіршілік ету ортасын 80 жылдың ішінде 23%-ға тарылтады» (https://islam.kz/kk/news/alem/klimat-ozgerisi-men-azyq-tulikke-suranys-biologiyalyq-turlerdin-tirshilik-etu-ortasyn-80-jyldyn-ishinde-23-ga-taryltady-14378/#gsc.tab=0);

«Адамзат күнделікті тұтынатын азық-түліктің үштен бірінен айырылады» (https://islam.kz/kk/news/arturli/adamzat-kundelikti-tutynatyn-azyq-tuliktin-ushten-birinen-aiyrylady-15250/#gsc.tab=0

0 пікір
Мұрағат