ҚР ғалымдары күріш қабығынан биочар алуда
|
Қорқыт Ата атындағы Қызылорда университетінің ғалымдары күріш қауызынан биочар, кремний диоксидін алу технологиясын әзірледі. Бұрын егін жинап, астық өңдегеннен кейін мыңдаған тонна күріш қауызы пайдаланылмай, өртелетін. Енді ғалымдардың арқасында одан биочар жасалады, деп хабарлайды ElDala.kz ҚР Білім және ғылым министрлігінің баспасөз қызметіне сілтеме жасай отырып.
Биочар әлемде топырақтың жағдайын жақсарту және оның тұздануын едәуір төмендету үшін биотыңайтқыш ретінде белсенді қолданылады.
Сонымен қатар, ғалымдар күріш қауызы мен сабаннан қағаз бен белсендірілген көмір дайындауда.
"Кремний диоксиді шыны, керамика, абразивтер, бетон бұйымдарын өндіруде, тіс пасталарын, косметиканы, оптикалық талшықтарды және т.б. жасау үшін қолданылады. Әдетте кремний диоксиді құмнан алынады, ал біз оны күріш қабығынан, яғни күріш қалдықтарынан алу технологиясын жасадық. Біз күріш қауызын ұсақтаймыз, оны кептіреміз, содан кейін микротолқынды сәулелену жағдайында тұз қышқылымен өңдейміз, осылайша бейорганикалық заттарды алу процесі жеделдетіледі. Содан кейін біз күріш қабығын күйдіріп, пештегі температураны біртіндеп 300-ден 800 градусқа дейін көтереміз. Нәтижесінде таза, 100 пайыз кремний диоксиді пайда болады", - деп атап өтті Қорқыт Ата атындағы Қызылорда университетінің профессоры Нұрбол Аппазов.
Ғалымдар аймақта жеткілікті күріш қауызын қолданудың басқа да ұтымды тәсілдерін іздеуде.