|
Пісірген кезде канцероген аз бөлінетін бидай өсіріле бастайды
|
Ұлыбританияда құрамында аспарагины (аспарагин - амин қышқылы; пісірген кезде акриламид деп аталатын канцерогенді затқа айналады) аз бидайды өсіріп көрмек. Бұл жайында islam.kz порталы The Times ақпарат көзіне сілтеме жасай отырып мәлім етеді. Ғалымдар генетикалық түрлендірусіз (ГМО) пайдалы бидай өсіруге бел байлап отыр. Ғалымдар өсімдіктің ДНҚ-сын CRISPR технологиясының көмегімен редакциялау арқылы осындай жетістікке қол жеткізбек. Дәлірегі, барлық мутация табиғи жолмен жүзеге асады. Бұл бағыттағы тәжірибені әлемдегі ең ежелгі ауыл шаруашылық зерттеу институты болып табылатын Хартфордширдегі Rothamsted Research компаниясы жүргізетін болды. Аталмыш тәжірибе 2026 жылға дейін созылмақ.
Мұрағат
Көп оқылғандар
■
Тұмау вирусының жасушаға қалай жұғатыны таспаға тартылды (видео)
■
Қытай билігі кәмелет жасына толмаған бала барғаны үшін ғибадат ғимаратын жауып тастады
■
Шектен тыс саналы зерде технологиясы адамзат өркениетіне қауіпті деп танылды
■
Моңғолиядан келген қандастардың жалпы еңбек өтілі енді Қазақстанда есепке алынады
■
Алжу ауруына ұшыраған науқастың дертке шалдыққан сәтінен бастап қанша өмір сүретіні айтылды