Тұрақты халал азық-түлік қауіпсіздігі
Тұрақты халал азық-түлік қауіпсіздігі
3 жыл бұрын 2303 iofs.org.kz Берілген мақала Малайзиядағы Куала-Лумпур Университетінің профессоры доктор М. Аземи М. Нур мырзадан

Халал құндылықтар жүйесі

Халал дегеніміз – рұқсат етілген немесе заңды деген мағынаны білдіретін арабша термин, ал халалға қарама-қарсы – харам; тыйым салынған немесе заңсыз. Мұсылмандарға харам өнімдер мен қызметтерді тұтынуға тыйым салынады. Халал - құндылықтар жүйесі және өмір салты; мұсылман жазған және өмірдің барлық салаларында қолданылатын өнімдер мен қызметтер үшін «Өмір салты» біздің өмірімізге бөліп көрсеткен әртүрлі қағидаларды, құндылықтар мен стандарттарды қамтитын біздің күнделікті өмір салтымызға қатысты.

Исламдағы халал тұжырымдамасының діни құндылықтар мен салауатты өмір салтын сақтаудың нақты себептері бар. Сондай-ақ, халал болашақ ұрпақтардың жақсы өмір сүруі үшін тұрақты орта үшін экологиялық сананың элементтерін біріктіреді және ең бастысы, ол экожүйе мен адамзат үшін эксплуатациялық болмауы керек. Халал сонымен қатар әр түрлі мәдениеттер мен конфессиялардағы үйлесімді ортаны сақтай отырып, өзін-өзі құрметтеу мен тұтастықты талап етеді.

Халал – бұл тек дайын өнімді сертификаттау немесе тек шикізат пен ингредиенттермен ғана шектеліп қоймай, мұсылман тұтынбас бұрын халал өнімдерін өңдеудің барлық процестерін қамтиды. Фермадан үстелге дейінгі барлық азық-түлік тізбегі халал стандарттары мен ережелерге сәйкес келуі керек. Бұған тек халал көзінен шыққан және қауіпсіз сертификатталған пайдалы шикізат түрлері кіреді. Халалдың өзі тұтынылатын өнімнің сапалы және қауіпсіз екенін білдірмейді. Халал «toyiban» талаптарына сәйкес келуі керек. Toyiban тазалық пен гигиеналық процестерге енеді, осылайша халал өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз етеді. Халал және toyiban практикасының ережелері бүкіл әлемде қабылданған Жақсы өндірістік тәжірибені (GMP) және Өнімнің қауіпсіздігіне айтарлықтай әсер ететін қауіпті жүйелі түрде анықтауды, бағалауды және басқаруды қамтамасыз ететін тұжырымдаманы (HACCP) мақтайды.

Халал экожүйесі халал ұғымымен анықталған рұқсат етілген және заңды шеңберлерде салауатты және тұрақты өмір салтын басқаруға қолайлы экожүйені қамтамасыз етеді. Халал экожүйесі тұрақты дамудың екі мақсатына жету үшін қызмет етеді; атап айтқанда сапалы және салауатты өмір сүруді және тұрақты өмір салтын қамтамасыз ету. Тиімді және тұрақты емес халал азық-түлік тізбегі халал азық-түлік қауіпсіздігінің тұрақты негізі болады. Тұрақты даму мақсаттары да халал экожүйесіне енеді.

Халал мен toyiban-ды сақтау

Халал мен toyiban-ның сақталуы халал азық-түлік қауіпсіздігін қамтитын тұрақты халал экожүйесін қолдауға және насихаттауға негіз болады. Халал мен тойыбанды сақтау дегеніміз – азық-түлік жеткізу тізбегіндегі өнімдердің де, процестердің де фермадан үстелге дейін адалдығын қамтамасыз ету; Азық-түлік жеткізілімінің барлық сатыларында халал сертификатталған және халал стандарттары мен ережелеріне сәйкес келуі керек. Бұған халал емес, халал материалдарды ластамайтын, сапалы және тұтынуға қауіпсіз шикізат кіреді. Азық-түлік өнімдерін фермадан үстелге дейін халал тұтастығын қамтамасыз ету мүдделі тараптар мен реттеуші органдар үшін ең үлкен міндет болып табылады. Үлес иелері фермерлерді, қайта өңдеушілерді, дистрибьюторларды және бөлшек саудагерлерді қамтуы мүмкін. Үкіметті реттеуші орган ретінде тарту халалға қатысты тиісті заңдар мен нормативтік актілерді орындау арқылы халал тұтастығын қорғауға көмектеседі. Жабдықтау тізбегі бойынша барлық өнімдер мен процестерді мұқият және жүйелі түрде бақыламай-ақ халал сертификаттау халал тұтастығының күйіне әсер етуі мүмкін. Тиісті технологияны қолдану арқылы есепке алу мен бақылаудың тиімді жүйесі халал тұтастығын қамтамасыз етудің даусыз құралы болып табылады.

Халал азық-түлік қауіпсіздігі

Азық-түлік қауіпсіздігінің түпкі мақсаты – кедейлікті жою және аштықты болдырмау. Қоршаған орта факторлары (климаттың өзгеруі, сумен қамтамасыз етудің жеткіліксіздігі және т.б.) және ауыл шаруашылығын дамыту саясаты азық-түлік өнімдерінің тұрақты тізбегінің экологиялық жүйесіне әсер етуі мүмкін; осылайша сапалы және қауіпсіз өнімнің қол жетімділігіне әсер етеді. Азық-түлік қауіпсіздігінің қазіргі анықтамасы халалға қатысты мәселелерді толығымен шеше алмайды; әлем халқының шамамен 26% қажеттілігі. Тұрақты даму мақсаттары азық-түлік қауіпсіздігін жүйені тиімді енгізуге байланысты, ол азық-түлік өнімдерін үздіксіз жеткізу тізбегіне негізделген; фермадан үстелге дейін. Шикізатты енгізу мен процестердің халал мәртебесі нақты көрсетілмеген, дегенмен тағамдық құрамы жағынан зиянды ластаушыларсыз адам тұтынуы үшін қауіпсіз болып саналады.

Халал экожүйелері халал өнімдерінің қауіпсіздігінің тұрақты жағдайын қамтамасыз етеді, өйткені халал қоршаған орта мен ресурстарды пайдаланбай болашақ ұрпақты қауіпсіз күзетумен қатар, сапа мен қауіпсіздікті қамтамасыз ететін өнім болып табылады. Табиғи ортаны сақтауда сапалы және қауіпсіз тамақ өнімдерін өндірудегі әлеуметтік жауапкершілік халал құндылықтар жүйесінің маңызды элементі болып табылады.

Халал азық-түлік қауіпсіздігі тұрғысынан, халал тағамның сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етумен қатар, шикізаттың болуы және өңдеу, логистика, сақтау және тарату кезінде халал стандартына сәйкес келетін халал өнімдерімен қамтамасыз етудің тұрақты аспектісі. Бұл азық-түлік өнімдерінің адалдығына және тұрақты жеткізілуіне әсер ететін айқындалған факторлар. Бүкіл жеткізілім тізбегі (ферма кестеде) және құндылықтарды қосу халал стандарттары мен тәжірибеге сәйкес келуі керек.

Бастапқы тамақ өнімдерінің үштен бір бөлігі егіннен кейінгі немесе өңделмеген табиғи апаттардың салдарынан ысырапқа ұшырайды (климаттық өзгерістер, су тасқыны және т.б.), орақтан кейінгі қайта өңдеу кезінде пайда болатын қалдықтар, әдетте, тек селективті түрде шығарумен байланысты, шикізаттың жеуге жарамсыз бөлігі немесе шикізаттың күрделі анатомиялық құрылымымен күресудің тиімсіз технологиясының салдарынан қалдықтар шамамен 1 миллиард популяцияны тамақтандыруы мүмкін. Осылайша, экологиялық және технологиялық факторлар азық-түліктің барлық тізбегінде қалдықтардың пайда болуына ықпал етеді.

Халал және toyiban ұғымы ысыруға және зиянды процедураларды, соның ішінде өңдеу құралдарын қолдануға тыйым салады. Ауылшаруашылық өнімдерін өңдеуді қоса алғанда, ағынды сулардың ағысында да, нөлдік деңгейге қол жеткізу жасыл дөңгелек экономика мақсаттарына қол жеткізуге айтарлықтай септігін тигізеді. Технологиялық көмек ретінде химиялық негізде қолданылатын қазіргі тәжірибе экожүйеге жіберілмес бұрын дұрыс өңделмеген немесе өңделмеген жағдайда қоршаған ортаға зиянды қалдықтардың жиналуына ықпал етуі мүмкін; осылайша экологиялық тепе-теңдікті бұзады және тұрақты қоршаған орта мен салауатты өмірге әсер етеді.

Сау қоршаған ортаны сақтау – халал тұжырымдамасына енген әлеуметтік жауапкершілік және азық-түлікпен қамтамасыз етудің үздіксіз тізбегін қамтамасыз ету үшін халал құндылық жүйесінің маңызды элементі. Жасыл ресурстарды пайдалану жақын арада өте маңызды болады, егер халал мен toyiban-ға негізделген әділетті және әділетті саясат шынымен енгізілмесе және іске асырылмаса, негізгі мақсат ретінде алынатын болады. Халалдың өзі негізді және жасыл технологиямен қозғалатын дөңгелек жасыл экономикаға енеді.

Таза халал мен toyiban-ға негізделген жасыл инновациялық технологияны қолдану сапалы және қауіпсіз халал тағамды минималды қалдықтармен қамтамасыз етудің орнықты шешімін ұсынады. Халал азық-түлік жеткізілімінің тізбегі экологиялық таза технология негізінде халал шикізаты процесінің нәтижесінде пайда болады, ең аз қайта өңделетін және қайта пайдалануға болатын қалдықтар пайда болады. Қалдықтар зиянды компоненттерден едәуір аз шығарылады, бірақ одан әрі өңдеу және қоректендіру арқылы адам тұтынатын пайдалы қоректік заттар болуы мүмкін. «Қалдықтардың» өзі; Құрамына қарай қосымша құны бар өнімдерге биоөңдеу үшін субстрат немесе функционалды компоненттер ретінде қолдануға болады, осылайша қалдықтарды азайту және нөлдік стратегияны орындау арқылы халал және toyiban ұғымдарымен нақты көрсетілген және циркулярлы экономикаға енгізілген.

Азық-түлік қауіпсіздігінің жаһандық күн тәртібіне халал және toyiban стандарттары мен тәжірибелерін енгізу халал азық-түлік қауіпсіздігі жүйесінің түрлі мүмкіндіктері арқылы әлеуметтік кәсіпкерліктің дамуына қолайлы жағдай жасайды. Халал азық-түлік қауіпсіздігінің экожүйесі әр түрлі мөлшерде тамақ өнімдеріне байланысты бизнес жүйелері үшін мүмкіндік туғызуы мүмкін, олар жүйемен өсіп, дамиды. Бұл мүмкіндіктер кедейлікті жоюға ықпал етуі мүмкін. Мүмкіндіктер жүйемен бірге өсетін тамақ өнімдеріне байланысты әртүрлі көлемдегі бизнес-кәсібін құруы мүмкін.

Алға апаратын жол

Халал азық-түлік қауіпсіздігінің экожүйесін сақтау, әдетте, реттеуші, фермерлер мен өндірушілер ретінде үкіметті кіретін тиісті мүдделі тараптардың бірлескен және бірлескен күш-жігерін талап етеді. Халал азық-түлік қауіпсіздігінің экожүйесін реттейтін саясат пен іс-әрекеттерді өнімдер мен процестерге халал мен toyiban элементтерін қосу арқылы қалыптастыру қажет. Бұл халал азық-түлік қауіпсіздігінің экожүйесін әзірлеу және енгізу үшін маңызды элементтер болып табылады. Фермерлер де, өндірушілер де халал стандарттарын сақтау үшін өз рөлдері туралы тиімді түрде хабардар болуы керек, оларды өңдеу технологиясы мен тарату кезінде әртүрлі халал стандарттары мен практикаларын ұстану және орындау.

Халал азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету экономиканың басқа секторларымен тиімді байланыс орнатуды және тиімді ақпарат тарату үшін ақпарат құралдарын қосуды талап етеді. Үлес иелері мен қоғамдастық сенімді ақпаратпен интерактивті түрде қамтамасыз етілуі керек. Бұқаралық ақпарат құралдарын қолдау қоғамдастыққа халал азық-түлік қауіпсіздігінің жаһандық тұрақты даму күн тәртібіндегі стратегиялық маңыздылығы туралы білім берудің негізі және құралы болып табылады.

Қаржылық институттардың қолдауы мен тұрақты міндеттемесі халал өнімдерімен қамтамасыз етілетін тізбектен шығатын халалмен байланысты кәсіпорындар үшін өте маңызды. Тұрақты халал азық-түлікпен қамтамасыз етудің тізбегі халал азық-түлік қауіпсіздігінің интеграцияланған негізі болып табылады, онда кәсіпкерлердің әртүрлі нысандары мен өлшемдері дамып, тәрбиеленеді. Кішігірім кəсіпорындарға өз кəсіпорындарының өсуіне көмектесу үшін шариғатқа сай микрокредит беру құралдарын құру жөніндегі ең маңызды күш. Бұл игі күш бүкіл әлемде орнықты даму мақсаттарының бірі ретінде қарастырылған кедейлікті жоюға ықпал етеді.

Білікті және білімді адами капитал халал азық-түлік қауіпсіздігінің экожүйесін қолдау үшін қозғаушы күш ретінде қызмет етеді. Халал стандарттары мен практикасына қатысты сауатты және білімді адами капиталды даярлау халал азық-түлік қауіпсіздігінің экожүйесін қолдауға айтарлықтай ықпал етеді. Осы талантты дамытуға мүдделі тараптардың да, реттеушілердің де қатысуы тұрақты халал азық-түлік қауіпсіздігі үшін адами капиталды дамыту бағдарламасы үшін өте маңызды.

Тұтастай алғанда азық-түлік қауіпсіздігі жаһандық күн тәртібіндегі мәселе болып қала береді, бірақ оның ауқымы әртүрлі. Климаттың өзгеруі және даму саясаты ғаламдық азық-түлік қауіпсіздігіне, соның ішінде халал азық-түлік қауіпсіздігіне де маңызды әсер етеді. Тұрақты азық-түлік қауіпсіздігінің элементтерімен қамтылған даму саясаты тұжырымдалуы және мұқият жүзеге асырылуы керек. Ауыл шаруашылығының жоғары және төмен ағысындағы технологиялық алға жылжу тұрақты азық-түлік қауіпсіздігіне оң әсер етпеуі мүмкін және көбінесе айтарлықтай күш пен ресурстарды қажет ететін проблемаларды тудыруы мүмкін. Жасалған технология тұрақты қоршаған ортаға және эксплуатацияға жатпайтын мәселелерді қамтитын болуы керек. Халал құндылықтар жүйесі ретінде тұрақты шешім қабылдауға және азық-түлік қауіпсіздігін тұрақты дамыту үшін негіз бола алады. 

0 пікір
Мұрағат