Өсімдік өмірінің негізгі қорегі – су. Қурап немесе солып қалмауы үшін бақшамыздағы өсімдіктердің түбіне белгілі мөлшерде су құямыз. Өсімдік құйылған бұл судан өз тіршілігін жалғастыруға жететіндей ғана көлемін денесіне қабылдайды. Ал қалған су буға айналады немесе басқа өсімдіктердің қажетін өтейді. Әрбір өсімдік ішілген суды денесінің түкпір-түкпіріне, жапырақтарының ең ұшына жібереді. Мысалы, ағаштар суды ешқандай насостың көмегінсіз 15-20 тіпті 30 метр биіктіктегі бұтақтарының түкпір-түкпіріне, жапырақтарының ұшына жеткізеді. Ақыл иесі біздер 15-20 метр биіктіктегі үйлерге суды насостың көмегінсіз шығара алмай жатқанда, ағаштар суды осыншама биікке қалай көтереді?
Бұдан да таңғаларлығы, өсімдіктер жаздың аптап, ми қайнатар ыстығында аз мөлшердегі сумен-ақ жап-жасыл қалпын сақтап қалады. Бір гүлдің бойында 50 грамм су, тіпті кішкентай бір шөпте бір немесе екі тамшы су болады екен. Жазда бір апта бойы 35 градус ыстық болғанын ойлап көріңіз. Топырақ құрғап, тастар қызып жатқан осындай ыстықта өсімдік әлемі қалай ғана бойындағы аз ғана сумен өзінің жасылдығы мен тіршілігін сақтап қалуда? Гүлдің бойындағы 50 грамм су мұндай ыстықтың астында көп болса 5-6 сағаттың ішінде, шөптің бойындағы бір-екі тамшы су бірнеше минуттың ішінде-ақ буға айналып кетуге тиіс. Бірақ қалай ғана өсімдік әлемі құрғамастан жасыл түсін, өмірін сақтап тұр? Ойланғанға ғибрат.