Аш қарынға жеуге болмайтын тағамдар
|
Адам қарны ашқанда қолына ілінгенін жеуге бар. Алайда, кейбір тағамдарды ашқарынға жесеңіз, асқазаныңызға едәуір зиян келуі мүмкін. Олар:
1. Салқын сусындар. Олар асқазан мен ішекті тітіркендіріп, ферменттік реакцияларға зиян келеді, нәтижесінде түрлі ауруларға жол ашады.
2. Банан. Бұл жемістің құрамында магний көп болғандықтан, ағзаның магний мен кальцийді реттеуіне кедергі келтіріп, жүрек-қан тамырлары аурулар пайда болуы мүмкін.
3. Йогурт. Ашқарынға түскен йогурт өзінің пайдалы қасиеттерін жоғалтады. Сондықтан, оны тамақтан 2 сағаттан соң жеу ұсынылады.
4. Чипсылер. Құрамындағы пектин мен түрлі қышқылдар асқазан сөлінің көп бөлінуіне жол ашатындықтан оны жеген соң біраз уақыттан кейін адам асқазандағы ыңғайсыздықты сезінеді.
5. Тәттілер. Онсыз да зияны көп тәттілер ашқарынға желінсе зияны арта түседі. Ағзаға қажетті мөлшерде инсулиннің бөлінуін тежейтіндіктен, көз ауруларының пайда болуына себепші, қышқылды-сілтілік тепе-теңдікті сақтауға зия келтіреді.